Volop werk in de varkenshouderij voor dierenarts
Naast contacten met veehouders en mijn collega’s op de praktijk heb ik regelmatig contact met dierenartsen uit de farmaceutische industrie.
Als dierenarts ben je meestal alleen op pad. ’s Morgens vroeg de auto in, eerst even naar de praktijk om de benodigde spullen en medicijnen op te halen en dan door naar de bedrijven. Lunchen doe ik meestal in de auto, dat scheelt mooi wat tijd. Onderweg lekker de radio aan of wat telefoontjes plegen. De administratie gebeurt veel vanuit huis, zeker het afgelopen jaar.
Specialisten met eigen expertise
Het klinkt misschien eenzaam, maar dat is mijn beroep allerminst. Naast de contacten die ik heb met de veehouders, hun medewerkers, andere erfbetreders en mijn collega’s op de praktijk heb ik regelmatig contact met andere dierenartsen. Dierenartsen die verbonden zijn aan een keten of de afnemer van biggen. Dierenartsen van de Gezondheidsdienst voor Dieren of van een fokkerijorganisatie, slachthuis of voerfirma. Het zijn specialisten met allemaal hun eigen expertise. Deze dierenartsen bieden een waardevolle ondersteuning in mijn dagelijkse werk. Dit varieert van uitleg over sectie-uitslagen, slachthuisbevindingen en de aankoop van fokgelten tot meedenken bij gezondheidsproblemen gerelateerd aan voeding.
Dierenarts in farmaceutische industrie
Voor vragen die te maken hebben met infectieziekten of diagnostiek kom ik al snel bij dierenartsen uit de farmaceutische industrie terecht. Daar vindt veel onderzoek plaats, ook op varkensbedrijven in de praktijk. Dit is belangrijk om kennis te vergaren over de werking van medicijnen maar ook over de aanwezigheid van ziektekiemen op varkensbedrijven en ontwikkelingen hierin.
Werking van vaccins
Daarnaast bieden de farmaceuten ondersteuning bij diagnostiek. Door goed laboratoriumonderzoek is een inschatting te maken of een vaccin het verwachte resultaat geeft of dat juist de strategie beter gewijzigd kan worden. Door middel van deze onderzoeken komt de algehele gezondheid van het bedrijf beter in beeld.
Allerlei factoren hebben invloed op de gezondheid van varkens én op de effectiviteit van vaccins
Zo spelen co-infecties, dit zijn meerdere ziektekiemen die tegelijkertijd aanwezig zijn, vaak een rol in gezondheidsproblemen. De werking van vaccins is onder laboratoriumomstandigheden goed voorspelbaar. In de praktijk spelen er echter veel factoren mee die invloed kunnen hebben op de gezondheid van varkens en daardoor ook op de effectiviteit van vaccins en andere medicijnen.
Nieuwe uitdaging
Enkele maanden geleden werd ik benaderd voor een baan bij een farmaceutisch bedrijf.
Omdat ik het goed naar mijn zin had in de praktijk was het best een lastige keuze. Maar juist de verdieping; de mogelijkheden van onderzoek, het bieden van ondersteuning en samenwerken met dierenartsen of varkenshouders gaven voor mij de doorslag om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.
Belevenissen van jonge dierenarts
Met het schrijven van de column ga ik door, want ook vanuit mijn nieuwe baan zal ik beslist interessante en actuele ervaringen met u kunnen blijven delen.
Ik krijg versterking van Patricia van Ginderen, mijn collega van De Varkenspraktijk. We gaan om-en-om de columns voor Boerderij verzorgen, zodat je ook regelmatig kunt lezen over de belevenissen van een jonge dierenarts in de praktijk. Dat wordt vast een leuke combinatie!
Varkensarts Tineke van de Veerdonk /4 mei 2021/BOERDERIJ
Heeft u vragen over dit artikel? Tineke of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44