Veehouders zijn alleskunners
Waar blijft de tijd om een stap terug te doen en te kijken hoe de pet staat?
Het klinkt misschien zoetsappig, maar afgelopen december heb ik de mooiste titel ooit voor mijn naam mogen plakken: mama. Vanaf dat moment houd ik elk sparteltje, glim- of schaterlachje, poging tot rollen of welke vordering dan ook nauwlettend in de gaten. Door dat intensief kijken leer ik mijn dochter in korte tijd enorm goed kennen; ik heb vaak maar een blik nodig om te weten hoe de pet staat.
Toen ik na mijn verlof weer aan het werk ging, realiseerde ik me dat ik soms vergat met eenzelfde precisie naar de dieren in de stal te kijken. Dit kan wel een schat aan informatie opleveren. Zo stond ik laatst bij een varkenshouder naar zijn zeugen te kijken. Hij heeft een meer-dan-biologisch bedrijf, waarbij voor alle diergroepen bijzonder veel buitenuitloop is. Het was een warme dag en de dragende zeugen lagen rustig in de modderpoel op een steentje te kauwen alsof het kauwgom was. Een collega wist me te vertellen dat zeugen zeer selectief zijn in welk steentje ze gebruiken. De grootte bevindt zich tussen bepaalde marges en gedurende voedertijd wordt het even ergens weggelegd om later opnieuw te gebruiken. Nooit gezien en geweten dat zoiets simpels een enorme boost in welzijn kan geven.
‘Je ogen de kost geven’
Deze week sprak ik enkele jonge veehouders en ook toen kwam aan bod dat het ‘je ogen de kost geven’ veel informatie kan opleveren. Verschillende stages leverden zelfs enkele veranderingen in werkzaamheden op het eigen bedrijf op. Denk hierbij aan het ophangen van de potjes sperma tijdens inseminatie zodat meerdere zeugen tegelijk geïnsemineerd kunnen worden. Soms gaf de stage reden tot discussie waardoor bewuste keuzes gemaakt zijn in en om de stal. Al met al best waardevol dus.
Van alle markten thuis
Als veehouder moet je van alle markten thuis zijn. Natuurlijk staat de zorg voor de dieren voorop, daar draait het in basis om. Tevens is het fijn als je technisch onderlegd bent, zodat problemen met ventilatoren, voerinstallatie en andere mechanische storingen snel verholpen kunnen worden. Verstand van computers hebben is ook niet onbelangrijk daar tegenwoordig alles digitaal gaat en het veehouderschap in deze tijd een bult aan administratie met zich meebrengt. Verstand van klimaat, huisvesting, voeding, regelgeving en tot slot nog een beetje mensenkennis.
Kortom; de veehouder van nu moet een alleskunner zijn die ’s ochtends niet bang hoeft te zijn zich halfweg de dag te gaan vervelen. Waar blijft dan de tijd om een stap terug te doen en rustig te zien hoe ‘je kroost’ zich ontwikkelt? Te kijken hoe de pet staat?
Kijkuurtje in de stal realiseren
Als de nood aan de man is, word je gedwongen eens goed te kijken, als er bijvoorbeeld plots diarree in de kraamstal is. De wijze en tijdstip van ontstaan, de kleur van de mest, het liggedrag van zeug en biggen; het vertelt ons in welke richting we het moeten zoeken. En een enkele keer blijkt het dan heel gemakkelijk op te lossen te zijn: denk aan de vloerverwarming die niet ingeschakeld is. Een draai aan de knop en de biggen knappen zienderogen op. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Misschien in de toekomst dan toch eens met de voetjes omhoog in de luie stoel een kijkuurtje in de stal realiseren, om te zien of je zomaar nog verwonderd kunt worden.
Varkensarts Patricia van Ginderen /19 augustus 2021/BOERDERIJ
Heeft u vragen over dit artikel? Patricia of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44