Tevredenheid van mens en dier
Op het biologisch akkerbouwbedrijf van mijn schoonvader, zwager en vriend telen we als rustgewas een combinatie van grasklaver en luzerne. Nadat het gemaaid is, gaat het naar de grasdrogerij. Zo kan het uiteindelijk onder andere ingezet worden als verrijkingsmateriaal in de varkenshouderij.
Hokverrijking zorgt ervoor dat een varken meer natuurlijk gedrag kan vertonen, waardoor het verstrekken ervan bijdraagt aan het dierenwelzijn. Nu weet ik dat menig veehouder de kriebels krijgt bij het horen of lezen van dit woord. Het welzijn van een dier is een moeilijk meetbaar fenomeen, dat in mijn ogen ook nog weleens wordt uitgebuit door bepaalde organisaties.
Daarnaast wordt op de aanwezigheid van afleidingsmateriaal streng toegezien door de IKB-instanties. Dit alles geeft dat het begrip dierenwelzijn niet altijd in een even positief daglicht komt te staan. Dit neemt echter niet weg dat het al dan niet tevreden zijn van een dier zeker voornaam is.
Niet alle problemen opgelost
Toepassen van hokverrijking is al van belang in de kraamstal. Juist aangeleerd gedrag op jonge leeftijd geeft dat biggen in de speen- en mestfase socialer zijn. Middels voldoende materiaal dat eetbaar, kauwbaar, wroetbaar, afbreekbaar, vernieuwend en permanent beschikbaar is, wordt getracht ongewenst gedrag zoals vechten en bijterij te voorkomen. Hierbij realiseer ik me ook echt wel dat het een utopie is te denken dat afleidingsmateriaal alle problemen oplost.
Waar de ene veehouder enkel het noodzakelijke toepast, is het leuk te zien dat de ander zowel letterlijk als figuurlijk haast alles uit de kast trekt. Jutezakken zijn een bekend fenomeen, al dan niet praktisch bevestigd, zodat ze schoon blijven, gemakkelijk bereikbaar zijn en vooral niet in de put terechtkomen. Maar ook houten blokken, palen, touwen, kranten, overalls en zelfs spijkerbroeken worden ingezet als afleidingsmateriaal.
Afvinkvakje voor IKB-controles
Zolang het geschikt is voor de betreffende leeftijdsgroep, veilig is voor zowel dier als consument én de dieren ermee aan de haal gaan, is het mijns inziens een goede manier om afleiding te verstrekken. Afleidingsmateriaal dat meerdere rondes meegaat, omdat het onaangetast blijft, behoeft denk ik geen toelichting. Hoe hard het ook klinkt; het dient slechts als afvinkvakje voor onder andere de IKB-controles.
Wat de échte drempel soms is om goed afleidingsmateriaal te willen verstrekken, is niet altijd even goed te achterhalen. Extra werk? Extra kosten? Weer moeten voldoen aan één van de vele regeltjes? Geen geloof hebben in het resultaat ervan? Een wijze les voor mezelf is om ook hiervoor open te staan én er gehoor aan te geven. Want wat de reden dan ook is, zowel het afleidingsmateriaal voor het dier als werkplezier van de veehouder, het moet er allebei wél zijn én vallen beide onder de noemer welzijn.
Varkensarts Patricia van Ginderen/30 nov 2023/Boerderij
Heeft u vragen over dit artikel? Patricia of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44