Nieuwe welzijnscoaches gaan varkenshouders helpen
De varkenshouderij heeft er negen welzijnscoaches bij. Verschillende dierenartsen, adviseurs en voedingsspecialisten hebben de training succesvol afgerond. Ze gaan varkenshouders helpen bij de jaarlijkse welzijnscheck en bij het stoppen met het couperen van staarten.
Oorspronkelijk zouden de welzijnscoaches vorig jaar al worden opgeleid. Maar door de beperkende coronamaatregelen begon de training van de negen werkers uit de periferie pas in september. De welzijnscoaches helpen varkenshouders de risico’s rondom bijtgedrag te inventariseren. Landbouwminister Carola Schouten wil het couperen van varkensstaarten namelijk per 2030 verbieden.
De inzet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is dat alle varkenshouders de komende jaren daarin hun weg weten te vinden. De welzijnscheck is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Voor de check kunnen ze een beroep doen op de negen welzijnscoaches.
Stappenplan
De coaches gingen donderdag gewapend met de welzijnscheck langs de diverse diergroepen op het bedrijf van familie Van den Berkmortel in het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode. De resultaten daarvan werden daarna uitgewerkt tot een stappenplan. De coaches helpen varkenshouders met het maken van een vertaalslag van de welzijnscheck naar maatregelen in de stal. ‘Frisse ogen, die in samenspraak met de bedrijfseigen dierenarts en adviseur kijken welke stappen te zetten zijn voor een beter welzijnsresultaat’, meldt de POV.
Varkensarts Marly van Heesbeen en zelfstandig adviseur en varkenshouder Jeroen Koks deden mee aan de cursus. Van Heesbeen: ‘Kijk altijd naar het varken, wat heeft het nodig? Zorg dat ze niet geïrriteerd raken.’ Koks vult aan: ‘Herleid waar beschadigingen ontstaan en los die ongemakken op.’
08 November 2021/Jorien Slager/ Nieuwe Oogst