Gezonde darmen big basis voor goede gezondheid
Een goedwerkende darmflora van een big is enorm belangrijk voor de levenslange gezondheid. Biggen worden geboren met een maagdarmkanaal dat nog helemaal vrij is van bacteriën. Maar als je als big een beetje pech hebt, beland je onmiddellijk met je neus in de mest van je moeder en krijg je zo je eerste portie binnen.
Binnen een week een goedwerkende darmflora ontwikkelen
Ook via het geboortekanaal van de zeug en de omgeving worden bacteriën opgepikt. Dit is ook de bedoeling, want in combinatie met de melk ontwikkelt zich zo binnen een week een goed werkende darmflora. Deze is enorm belangrijk. Niet alleen om de spijsvertering goed te laten verlopen maar ook voor de algehele gezondheid. Dit staat in nauwe verbinding met elkaar. Wanneer de darmflora niet in orde is, heeft dit effect op het hele afweersysteem en andersom.
Biggen komen dus al snel in contact met ziekteverwekkende kiemen. Geboortediarree ligt meteen op de loer. De aanwezigheid van een pathogene bacterie alleen is echter gelukkig niet voldoende om diarree te veroorzaken. Het zal afhangen van de biestopname en factoren uit de omgeving of de big ziek wordt.
Na antibiotica opnieuw beginnen met opbouw darmflora
Naast een goede verzorging kan een behandeling met antibiotica effectief zijn. Dit kan echter vooral bij jonge dieren ook nadelige gevolgen hebben. De antibiotica pakken immers niet alleen de ziekteverwekkers aan, maar remmen in feite de hele bacteriehuishouding. De big moet weer van voor af aan beginnen om een gezonde darmflora op te bouwen.
Het tweede risicomoment is na het spenen. Dit is een stressvolle tijd voor de biggen. Er is een drastische verandering in de spijsvertering doordat de zeugenmelk ineens wegvalt. E.coli-problemen liggen dan op de loer. Ook hier zijn de problemen multifactorieel van aard. Het is belangrijk om te bekijken hoe de overgang voor de biggen na het spenen zo soepel mogelijk kan verlopen.
Toename darmproblemen bij warm weer
Bij de vleesvarkens staat de lawsonia-bacterie met stip op de eerste plaats. Uit bloedmonsters die onderzocht zijn op afweerstoffen blijkt dat deze PIA-bacterie op elk vleesvarkensbedrijf aanwezig is. Maar waar op het ene bedrijf de kiem alleen beperkt aanwezig is en geen schade veroorzaakt, kan de ziekte op een ander bedrijf genadeloos toeslaan.
Tijdens perioden van warm weer zien we vaak een flinke toename van problemen. Dit heeft met hittestress te maken, maar vooral met een onregelmatige voeropname. Ook veranderingen in voersamenstelling, onrust bij de dieren rond de voerbakken en afwijkingen in de waterkwaliteit kunnen een verstoring van de darmflora tot gevolg hebben. En als deze ineens uit balans raakt, wordt ook in de vleesvarkensfase het risico groter dat ongewenste ziekteverwekkers de kop opsteken.
Lastig om grip te krijgen op risicofactoren
Het is soms erg lastig om grip te krijgen op de risicofactoren. Het betreft nog al eens juist de technisch goed draaiende bedrijven. Gelukkig kunnen we bij gezondheidsproblemen actie ondernemen door middel van preventieve vaccinatie en levens redden door inzet van antibiotica.
Een gezonde darmflora echter is bij uitstek de basis voor een goede, levenslange gezondheid en dit kan alleen wanneer er steeds aan alle factoren hard gewerkt wordt.
9 juli 2020/Tineke van de Veerdonk/BOERDERIJ
Heeft u vragen over dit artikel? Tineke of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44