‘Bezint eer ge begint’
Pas stapte ik voor de eerste visite van de dag een heerlijk warme woonkamer in. Haardvuurtje aan. En niet ver daar vandaan stond een enorme mand, met de patiënt verstopt onder een dekentje.
Ja, ook zo worden varkens gehouden. Het betrof gezelschapsvarken Betsy. Tijd voor haar jaarlijkse pedicurebeurtje. We zouden er zelf rustig voor gaan zitten, maar deze 90 kilo tellende dame denkt daar helaas heel anders over. Hierdoor dient dit voor haar noodzakelijk kwaad onder een roesje te gebeuren. Niet ideaal, daar iedere narcose in mijn ogen een risico vormt. Maar de strijd aangaan met een dame van dit formaat is met mijn 60 kilo niet bepaald een pretje. Dat staat nog los van het feit dat, wanneer het daadwerkelijk op een strijd aankomt, de stress mogelijk een nog wel groter risico vormt. Door afleiding met wat lekkers was de prik al snel doeltreffend gezet en konden we na een kleine tien minuten aan de slag onder het genot van een luid snurkorkest. Nog geen 20 minuutjes later zat de sessie erop. Een prikje om weer wakker te worden en na de koffie klonk het bekende gemopper alweer uit de mand.
Onwetendheid komt helaas ook in deze tak van sport voor
De omgang met hobbyvarkens is voor mij een mooie afwisseling op het reguliere werk op conventionele bedrijven. Ondanks dat het ruikt, klinkt en eruitziet als een varken, vraagt het soms om wat meer buiten de box te denken op gebied van verzorging en behandeling. Daarnaast vind ik het leuk mensen zo goed mogelijk van de juiste informatie te voorzien, zodat het dier niets tekort komt. Onwetendheid komt helaas ook in deze tak van sport voor, waardoor te veel instanties er een dagtaak aan hebben varkens op te vangen en te herplaatsen.
Kleine varkensrassen
Er zijn verschillende rassen bekend, maar veelal komen de Kunekune’s en (kruising) Göttingers het meeste op mijn pad. Beide betreffen kleine varkensrassen. Ondanks dat deze dieren niet het gewicht van een conventioneel gehouden varken bereiken, blijven ze, tot ongenoegen van menig eigenaar, toch zelden zo klein als de big uit de film Babe. Vanwege dit verrassingseffect zijn niet alle dieren even goed te benaderen en verzorgen op latere leeftijd. Zoals we onder andere puppy’s en kittens socialiseren in het eerste levensjaar, is het raadzaam ook het varkentje bekend te maken met dingen als verzorging van de hoefjes, het nakijken van de tanden en andere wellicht wat ongewone handelingen.
Ik grap altijd dat gezelschapsvarkens net vrouwen zijn
Ook op gebied van voeding valt er vaak nog een slag te slaan. Ik grap altijd dat gezelschapsvarkens net vrouwen zijn; ze hoeven maar naar eten te kijken of het hangt al op de heupen. Niet helemaal waar natuurlijk (in beide gevallen!). Al lijken de snurkgeluiden en het feit dat de buik haast over de grond sleept nog zo schattig, daadwerkelijk overgewicht komt het gestel van het dier niet bepaald ten goede en kan op latere leeftijd vervelende klachten geven. En tot slot het gedrag; varkens zijn enorm slim én hebben een duidelijk eigen willetje. Dit kan soms voor problemen zorgen, wanneer natuurlijk gedrag te veel belet wordt.
Leuke huisdieren
Laat ik vooropstellen dat varkens met de juiste aandacht en verzorging enorm leuke huisdieren kunnen zijn. Maar, zoals bij de aanschaf van ieder (gezelschaps)dier, geldt zeker ook voor varkens: bezint eer ge begint.
Varkensarts Patricia van Ginderen /23 december 2021/BOERDERIJ
Heeft u vragen over dit artikel? Patricia of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44